Het weer, je kunt er als mountainbiker niet omheen. Als het nat is veranderen lokale trails soms in een onrijdbare modderpoel. Gelukkig zijn er gebieden die er vrijwel altijd goed bijliggen zoals het Müllerthal. Een droomachtige locatie met paden die het hele jaar door berijdbaar zijn.
Op tweeënhalf uur rijden van Brussel vind je dit unieke natuurparadijs. De bijnaam ‘Klein Zwitserland’ is meer dan terecht, al zul je voor echte bergtoppen ergens anders moeten zijn. Wat je hier wél vindt, zijn machtige rotsformaties die majestueus oprijzen tussen met mos bedekte valleien die doorspekt zijn van beekjes en rivieren. Een sprookjesachtig decor.
Even lekker inrijden
Waar we een uur geleden nog dik in de mist reden, blaakt er nu een heerlijk winters zonnetje. De omgeving kleurt goudgeel, terwijl de mist in de dalen, hangend over de rivieren, hun weg omhoog vinden. Het bos ligt er briljant bij. Ook hier is genoeg neerslag gevallen, maar de hellingen en de ondergrond voeren het uitstekend af.



Waar we normaal gesproken in Berdorf zouden starten, kiezen we nu voor het Duitse Bollendorf – dat komt beter uit voor de foto’s. We gaan op pad en worden gelijk weer eventjes met onze neus op de fysieke feiten gedrukt. Zowel op technisch- als fysiek vlak is mountainbiken hier echt even andere koek

Met percentages in de dubbele cijfers schiet onze hartslag meteen omhoog. Een ritme vinden is het devies. Tussen de bomen doemen de eerste karakteristieke rotsformaties voor ons op. Er is nog geen mens te bekennen en de plek waar we nu zijn is relatief ver verwijderd van de parkeerplekken die op andere delen van deze route makkelijk te bereiken zijn. Onze banden bijten in de ondergrond en de eerste kleine, technische passages worden met een grote lach op ons gezicht genomen. We traverseren richting ons startpunt, op een bovengelegen pad. Nog even steil naar boven, om zo bij de imposante rotsformaties van Eulen-Horst te komen.



We spelen er wat op onze mountainbikes, dalen af tussen twee wanden en draaien even later weer het pad op. Het zijn uitdagende trails waar je voortdurend op zoek bent naar de juiste lijn. Verwacht hier ook geen duizelingwekkende snelheden bergaf te halen, het gaat hier om precisiewerk en controle.
Vitamine D
Bij het uitzichtpunt Lingelslay stoppen we even en kijken uit over de Sûre-vallei waar de laatste mist langzaam optrekt. In het zonnetje en met een prachtig vergezicht voelt dit aan als een vakantietrip en dat op nog geen twee uur rijden van huis. Na deze vitamine D boost vervolgen we de afdaling. Eentje die perfect illustreert waarom je hier gaat mountainbiken. Geen enorme snelheden, maar lekker actief spelend op je mountainbike naar beneden. Glorieus als je het ons vraagt.
De oversteek
Na dit Duitse avontuur is het tijd om de grens weer over te gaan. Irmo met de auto en Nas-Raddine trotseert de vrieskou naar Berdorf. Langs de rivier is een van de weinige plekken op deze route waar de meters voorbijvliegen tot het moment dat de weg weer stevig bergop loopt. In een mum van tijd overbrug je 180 hoogtemeter. Bij het informatiecentrum van Berdorf staat ook Irmo met de auto. Even bevoorraden en een koffietje met taart bij de bistro voor we lus 2 aanvatten.



We hebben de smaak al te pakken en ons materiaal is al flink op de proef gesteld. Van het kransje 10 tot de 51, alles passeert hier de revue. Ook in wat volgt gebruik je je mountainbike precies zoals deze is bedoeld. Remmen, de dropper, je versnellingen, de banden. Zit je hier lekker in je flow dan is het genot dat volgt groot. De mix van terrein waarover je rijdt in deze omgeving is enorm divers. Van gravelpaden op het plateau van Berforf, tot rotsachtige singletracks langs de kalkwanden waar het gebied bekend om staat, tot een oude Romeinse weg die niet zou misstaan in Paris-Roubaix. We rijden delen over de officiële mountainbikeroute, om vervolgens over één van de vele Müllerthal-trails richting Rammeley door te steken. Het pad kronkelt zich langs de rotswanden. De wandelaars die we tegenkomen begroeten ons vriendelijk én verbazen zich over het feit dat we hier überhaupt fietsen. Samen genieten van het gebied, zo moet het zijn.



Zo nu en dan komen we wat bekende obstakels tegen die nét een bruggetje te ver zijn. Van een kleine wortel step-up, tot een wel heel riskante, haakse downhill tussen twee rotsplaten. Die wortels gaan nog wel een keer lukken, maar die tweede, die lopen we braaf. Overigens is dat ook direct de reden waarom een e-bike hier een uitdaging is. Je ontkomt er niet aan om met enige regelmaat je fiets ergens op- of af dragen en met een > 20 kg fiets is dit geen sinecure.
Hart van het Müllerthal
We steken even later door richting de vallei waarin het gehucht Müllerthal ligt. Richting Consdorf, waar één van de lekkerste afdalingen volgt. Spelend, met een veelvoud van lijnkeuzes afdalen. En de ondergrond is heerlijk grippy, de keus die we maakten om na maanden van overmatige regen naar deze regio te komen betaalt zich dubbel en dik uit. Aan grip geen gebrek, aan modder gelukkig wel.

Consdorf markeert ook het keerpunt. Via een steil wortelpad rijden we weer de Müllerthal trail op. Wat volgt is een technische en fysieke beproeving. Meer dan eens schouderen we de fiets. Het hoort hier nu eenmaal bij en is ook verre van een straf in zo’n decor. Zo ook bij Eulenburg waar we via de in de rotsen uitgehouwen trap dwars door de rotsformaties lopen. Vanuit hier is het nog één keer genieten van een mooie afdaling langs de rivier. Wat resteert is een flinke klim, terug naar het plateau van Berdorf.



Alle pracht van de dag wordt besproken terwijl we langzaam terug klimmen. Op naar het uitzichtpunt ‘Adlerhorst’, vlak achter de camping. Je zit hier boven op een rotsformatie, die je via een metalen bruggetje kunt bereiken. De zon gaat onder en we turen in de verte, bekijken de rotsformaties onder onze fietsen en knikken tevreden. Het Müllerthal overtuigde alweer.
Mountainbiken in het Müllerthal
Hoewel je hier briljant kan mountainbiken én je in het Luxemburgse deel overal mag fietsen, kan het uitdagend zijn om een goed lopende route aan elkaar te knopen. Wat gebiedskennis en een goede voorbereiding zijn een must. Met de GPX onderaan dit verhaal helpen we je al een aardig eind op weg.

Realiseer je ook dat dit terrein over het algemeen behoorlijk technisch én fysiek veeleisend is. Tegelijkertijd zijn er geen bizarre afdalingen, maar je moet zeker over een behoorlijke technische vaardigheid beschikken om hier lekker los te kunnen. Heb je die ervaring nog niet dan raden we je aan om te beginnen met de vaste mountainbikeroute van Berdorf en te oefenen op delen van onze route.
Materiaal
In lijn met bovenstaande raden we een volledig geveerde mountainbike zonder meer aan. Hierbij hoef je echt niet aan een ‘full blown’ enduro mountainbike te denken. Onze mountainbikes, een Trek Supercaliber en een Ghost Lector FS, deden het uitstekend. Een dropper is wel een vereiste. Rijd je met binnenbanden, dan is het hoog tijd om over te stappen naar tubeless, want een stootlek behoort hier tot de mogelijkheden, zowel omlaag als omhoog.
Ook je remmen zijn een aandachtspunt, controle is hier echt de sleutel tot plezier. Voor onze rit in het Müllerthal reden we met respectievelijk 2- en 4-pistons remklauwen uit Shimano’s trail-lijn – te vinden bij XTR, XT, SLX en Deore. Een rem met 4 pistons biedt meer remkracht en controle op steile en lange afdalingen, maar in het technisch gevarieerde terrein van het Mullerthal bleken 2 pistons meer dan voldoende. Wat voor elke rit geldt: check voor vertrek je remblokken en remdruk. Je hebt daarbij de keuze uit metal remblokken, die langer meegaan, of resin remblokken, die voor meer remkracht zorgen. Voelt je rem sponsig aan? Laat het systeem dan ontluchten en op de juiste druk brengen bij een Shimano Service Center.



Tot slot, houd er rekening mee dat je hier serieus bergop zult moeten trappen, over af en toe gruwelijk steile stukken. In combinatie met een 10-51 cassette, reden wij met een 34 voorblad maar dat kost veel kracht. Een 32- of 30 is hier echt een aanrader.
Info en tips
Startplaats: Berdorf, bij het informatiecentrum
Parkeren: 5 Beim Maartbesch, 6552 Berdorf, Luxemburg
Tussenstops:
- Bistro Martbusch (na lus 1 bij het informatiecentrum Berdorf)
- Trailinn, Berdorf
Wij kunnen ons voorstellen dat je niet voor één op en neer rijdt en dus wilt overnachten. Bij een toeristische trekpleister als deze zou je verwachten dat de keuze reuze is om te overnachten. Vreemd genoeg zijn is dit niet het geval, dat geldt eigenlijk wel voor heel Luxemburg. Niet voor niks kozen we Berdorf als startpunt. Het dorp beschikt over campings, camperplaatsen en ben je op zoek naar meer luxe dan is er ook het Trail-Inn hotel.
Route
De route start vanuit Berdorf en is opgedeeld in 2 lussen. Lus 1 is goed voor 22 kilometer met onder meer het Duitse deel van het Müllerthal. Lus 2 doorkruist het hart van het Müllerthal en is goed voor 30 kilometer. Beide lussen zijn afzonderlijke te rijden en dit kan ook in omgekeerde volgorde.
Disclaimer: de route bevat officiële bewegwijzerde trails en paden zonder specifieke aanduiding. Controleer voor je gaat rijden eventuele wijzigingen van deze trails.
Over ‘local & beyond’
In deze reeks verhalen gaan Nas-Raddine Touhami en Irmo Keizer op stap op de mountainbike met diverse gastrijders. We zoeken het dichtbij huis op zoek naar uitdaging en bovenal plezier. De routes zijn veelzijdig, vaak voorzien van een historisch tintje, maar vooral inspirerend.