Het valt niet te ontkennen dat fietsen iets magisch heeft. Met de première van onze video "Magic Feeling" hebben we onze fantasie de vrije loop gelaten en iets heel bijzonders gecreëerd. Maar in tegenstelling tot goochelaars gaan we je precies vertellen hoe we het hebben gedaan.

Superman

Voor het meest iconische shot van de video, de Superman, moesten we vanaf het nulpunt beginnen. We zochten naar de perfecte locatie om een grote springheuvel te bouwen en voldoende ruimte te hebben om de beste hoek te vinden voor een mooie achtergrond. Dit shot zou niet zo moeilijk moeten zijn... in theorie.

De bedoeling was om eerst een shot te maken voordat we de lijn hadden gebouwd en vervolgens een shot tijdens het rijden. Dat bleek veel minder eenvoudig dan we dachten en we stonden voor twee grote uitdagingen.

Ten eerste zou het bouwen van de lijn veel tijd kosten en dus was de vraag hoe we dan hetzelfde licht konden krijgen voor beide opnamen.

Er was in feite weinig te doen aan dit probleem. Maar we hadden geluk dat het weer een paar dagen stabiel was. Door op twee verschillende dagen op hetzelfde tijdstip te filmen, kregen we bijna identiek licht.

De tweede uitdaging was om een perfecte kopie van het shot te maken. We wisten dat we dat met een drone niet gingen redden.

We hadden slechts één mogelijke oplossing: een kabelcamera maken. Het probleem: we hadden geen bomen om de kabel aan vast te maken. Om dat op te lossen, moesten we een systeem bedenken om de kabelcamera min of meer zwevend op te hangen. We maakten een constructie met houten palen om de lijn omhoog te houden en dat bleek perfect te werken. Nogmaals dank aan de familie Rob voor de toestemming om dit te mogen bouwen.

Achter de schermen bij

Sprongen op de bergkam 

Daarna wilden we filmen op de prachtige bergkam boven Queenstown. We konden daar niet zomaar een jump line bouwen. Officieel toestemming vragen zou te lang duren, laat staan dat we tijd hadden om de jumps met de hand te bouwen.

Gelukkig kregen we hulp van MTB Hopper, die opvouwbare kickers beschikbaar stelde. We namen een paar van die dingen mee naar boven en dat bespaarde ons talloze manuren werk, om nog maar te zwijgen van bloed, zweet en tranen!

Om boven op de bergkam te komen, namen we eerst de Skyline Queenstown skilift, bonden de MTB Hopper kickers aan onze rugzakken en trapten vervolgens naar de top.

We gebruikten de kickers voor een enkelvoudige sprong en landing om een denkbeeldige tabletop te creëren. In de nabewerking bedekten we de kickers met nepzand om ze een dirt jump-gevoel te geven. Zo konden we de jump line rijden en ondertussen genieten van een van de mooiste uitzichten ter wereld.

Achter de schermen bij

Takken

Het 'takkeneffect' werd voornamelijk ter plaatse gecreëerd, zonder al teveel special effects.

We wilden een stuk door het bos rijden en een effect creëren waarbij de trail voor je verschijnt en de takken opzij springen. Voor het wide shot hadden we alle hens aan dek nodig.

Het idee was dat elke tak aan een vislijn was vastgemaakt die opzij zou worden getrokken op het moment dat de rijders eraan kwamen. Er waren meer dan 30 takken die tegelijkertijd langs de trail zouden moeten vallen, dus we hadden een hoop handen nodig om dat te realiseren.

Als je het aan Sam vraagt, zou hij waarschijnlijk zeggen dat dit het meest angstaanjagende deel van de video was om te rijden. Hij moest met de fiets op een trail vol met takken springen, in de hoop dat die op tijd uit de weg zouden gaan. We hadden een paar pogingen nodig om de timing goed te krijgen en slechts een paar kleine valpartijen voordat het lukte!

Achter de schermen bij

De brug

De brug was het meest uitdagende en tijdrovende onderdeel dat we moesten bouwen voor dit project. Natuurlijk was het bouwen van de brug zelf niet zo moeilijk. Maar om te zorgen dat elke plank van de brug vlak voor de rijder zou verschijnen, was wel even een ander verhaal.

Aan elke plank bevestigden we vier stukken vislijn en verbonden die lijnen aan een houtblok erboven. Daardoor konden we aan alle lijnen tegelijk trekken.

Een van de lastigste onderdelen was om de planken precies op de juiste plaats te laten neerkomen. Uiteindelijk kostte ons het ongeveer tien pogingen om het voor elkaar te krijgen. Daarna haalden we in de nabewerking de vislijnen weg en de lieten de steunbalken verschijnen die je in de video ziet.

Achter de schermen bij

Bladeren

Toen we het script schreven, wilden we zoveel mogelijk magische elementen in de video tonen. Gelukkig had het Verenigd Koninkrijk geen gebrek aan bladeren.

Het idee was om Sam door een aantal bermen te laten rijden die met bladeren waren bedekt, waarbij de bladeren voor hem zouden opvliegen. We hebben veel moeite gedaan om dit zo realistisch mogelijk te maken. Eerst wilden we de bladen met de hand opgooien. Maar toen kwamen we met een eenvoudige, maar elegante oplossing: een bladblazer!

We lieten iemand met een bladblazer naast Sam lopen terwijl hij reed. De bladeren zouden dan precies voor hem worden weggeblazen in een ingezoomd shot. Voor het wijde shot filmden we de persoon met de bladblazer terwijl hij over de trail liep. Ten slotte concentreerden we ons op Sam die over de 'schoongeblazen' trail reed en in de nabewerking voegden we al die elementen samen. Dit was echt een leuk onderdeel om te maken.

Achter de schermen bij

De ophaalbrug

Aan het begin van de video wilden we een road gap hebben die uit de bodem zou verschijnen en dan weer zou sluiten als een ophaalbrug. Maar toen we de brug aan het bouwen waren, kwamen we erachter hoe moeilijk dat zou worden. De constructie was heel zwaar en we konden hem onmogelijk 180 graden laten draaien.

We besloten om deze scene in twee delen op te nemen. In het eerste deel zou de brug uit de grond komen en omhoog gaan. In het tweede shot zou de brug op de pijlers landen, net voordat Sam eroverheen zou rijden.

We gebruikten een systeem met katrollen en touwen waarbij drie mensen de constructie zouden bedienen. We voegden ook nog beweging toe aan de twee kleine pijlers, en dat kostte ons een hele dag om voor elkaar te krijgen. Maar het was het allemaal waard!

Achter de schermen bij

Muziek

Ten slotte hoort bij elke bijzondere video een bijzondere soundtrack en ook in dat opzicht hebben we alles op alles gezet. Dat betekende in de praktijk dat we onze eigen track hebben geproduceerd.

Voor de melodie en de tekst hebben we samengewerkt met Orage Musique en een soort rock opera lied gemaakt. We wilden iets positiefs, iets wat een glimlach op je gezicht zou toveren. En uiteraard wilden we dat magische gevoel oproepen dat fietsen je geeft.

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen