Voor Hans Rey was de komst van e-MTB een openbaring. Volg hem op een reis door de Noorse trailcommunity, waar hij geweldige inzichten en vriendschappen opdoet en AUTO SHIFT voor wat plezier zorgt.  

Het plezier van MTB-innovatie

De meeste mensen zijn het erover eens dat de uitvinding van full suspension en de dropper-zadelpen tot de belangrijkste innovaties in het mountainbiken behoren. Maar onlangs is er een nieuw fenomeen ontstaan: speciaal aangelegde trails, bikeparks en e-bikes.

Hans Rey, een prominent figuur in de mountainbikecommunity, is een groot voorstander van speciaal aangelegde trails en e-MTB. Hij gelooft dat elektrisch rijden voor een nieuw niveau van plezier zorgt en de sport voor een breder publiek toegankelijk maakt. Innovaties zoals speciaal aangelegde trails en e-MTB hebben mountainbiken inclusief gemaakt voor gezinnen, jong en oud, mensen met fysieke uitdagingen en mensen die al van deze sport houden.

Voordat er speciale trails werden aangelegd, waren mensen al dankbaar dat ze op wandelpaden of brandwegen mochten fietsen. Maar het delen van de paden heeft ook zijn grenzen.

Hans merkt op: “Tegenwoordig zijn er trails voor fietsers van alle niveaus; op beginnersniveau zodat die hun draai kunnen vinden en de basis kunnen leren, en meer technische trails voor degenen die echt willen shredden. Toch moeten ze goed en duurzaam worden gebouwd, zodat ze niet wegzakken door gebruik en misbruik, en veilig en voorspelbaar zijn om vervelende verrassingen te voorkomen. Zo kunnen fietsers ontspannen, in hun flow komen en genieten.”

Hans Rey: The Next Frontier

Glen Jacobs, een expert in het bouwen van trails, directeur van World Trail en een oude vriend van Hans Rey, heeft een belangrijke rol gespeeld bij het creëren van enkele van de beste trailnetwerken ter wereld. Onlangs nodigde hij Hans uit om zijn nieuwste Europese project, een fietsutopia in Høgevarde, Noorwegen, te ervaren.

Noorwegen is een land van meren, fjorden en bergen, huizen met daken die op bloemenweides lijken... en Vikingen. In het noorden ligt de poolcirkel, en meer in het zuiden van het land ligt het Fjell Park Trail Centre in Høgevarde in de Hallingdale-vallei.

In dit uitgebreide trailnetwerk, waar het nu nog ontbrak aan een lift, was de e-MTB de perfecte manier voor Hans om zonder pijn de berg te beklimmen, om daar vervolgens te kunnen genieten van een enorm netwerk van trails. Bermen, rollers en flows die door het natuurlijke landschap van dennenbomen, beekjes en enorme granieten rotsblokken zijn uitgehouwen, worden onderdeel van de ervaring. Wat de crew van World Trail ook bouwt, het is een lust voor het oog én voor de fiets.

Hans Rey: The Next Frontier

Høgevarde zelf is een voorbeeld van een relatief nieuw concept in het mountainbiken; het is een community die heel erg gericht is op de behoeften en wensen van fietsers. Niet alleen voor een bezoekje, er is ook een community waar mensen willen wonen en werken. Hoewel het eigenlijk een skigebied is, staat de zomer, en daarmee mountainbiken, voor hen op de eerste plaats.

We hebben dit soort voorbeelden al eens gezien bij Blue Derby in Tasmanië en Oztrails in Bentonville, Arkansas. In dit dorp wordt op een milieubewuste manier een community ontwikkeld voor gelijkgestemde mensen die van fietsen houden.

Verbeter je avonturen met EP801

Terwijl hij de berg op fietste in "TRAIL MODE", stelde Hans ook zijn nieuwe GT e-Force met Shimano EP801-aandrijving op de proef; dit systeem heeft meer vermogen en koppel en is soepeler en lichter dan voorheen. Hij heeft zin om de AUTO SHIFT en FREE SHIFT te testen.

Met de FREE SHIFT-technologie kun je meerdere tanden schakelen zonder je pedalen te bewegen, en AUTO SHIFT weet intuïtief wanneer er moet worden geschakeld door je cadans en het koppel te volgen”, legt Hans uit. Ter demonstratie rijdt Hans zonder handen bergop en je hoort de versnellingen schakelen, maar zijn handen doen niets. “Het is net een automaat”, zegt hij. De E-TUBE PROJECT Cyclist App heeft veel opties om het systeem te personaliseren aan de stijl en behoeften van de rijder.

Ontdek AUTO SHIFT

Eenmaal boven ziet Hans een gigantische rots. Omdat hij graag 'speelt' op zijn e-bike om de grenzen van zijn skills op te zoeken, moet hij er eerst op klimmen en dan rollen.

“Ik ben heel erg onder de indruk van de LINKGLIDE-aandrijving,” zegt Hans. “Het is sterk en robuust en schakelt soepel, zelfs bij een hoog koppel, wat van onschatbare waarde is voor mijn manier van fietsen.”

Trails in Noorwegen

“We droppen en rollen over de vloeiende trails”, zegt Hans. “Het landschap is prachtig, de ondergrond is zacht en de A- en B-lijnen bieden opties voor fietsers van elk niveau. Wil je over de rotswand rijden? Ga je gang. Wil je langs de top rijden en voorzichtig naar beneden rollen? Dat kan, of maak een sprong opzij.”

De volgende dag voegt Glen Jacobs zich bij Hans en het team en nodigt hen uit om de trailbouwploeg te ontmoeten en de volgende supertrail, die nog in aanbouw is, te testen: Blueberry Jam. Deze 16 kilometer lange route begint bij het resort en eindigt in de vallei beneden.

Er is al een trailnetwerk in de regio, Hallingdale Rides, bestaande uit 6 fietsresorts die verspreid door een lange vallei liggen. Nesbyen is er één van, een klein stukje fietsen van Høgevarde. Dit dorpje heeft een goede infrastructuur voor fietsers, fietsvriendelijke brouwerijen, fietsenwinkels en -verhuur, cafés, een wasstraat voor fietsers, shuttles en natuurlijk tal van trails.

Dit fietscentrum is een mooie aanvulling op Høgevarde, met nog meer kilometers en mogelijkheden om te shredden. Dit was dan ook een perfecte bestemming om het Noorse avontuur van Hans Rey af te sluiten. Skål!

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen