De e-bikemarkt blijft groeien en trekt steeds meer nieuwe fietsers aan die de wereld van e-mountainbikes ontdekken. Wij willen hen helpen zich te ontwikkelen tot zelfverzekerde e-mountainbikers. In onze serie veelgestelde vragen (FAQ) over e-mountainbikes beantwoorden Rob Warner (voormalig prof en World Cup-commentator) en Chris Gibbs (hoofdgids van H+I Adventures en door SHIMANO opgeleide mechanieker) de vijf meest gestelde vragen over e-mountainbikes op het internet!

Waarin verschilt een E-MTB van een MTB?

background image

Het volgende onderwerp in onze serie met veelgestelde vragen over E-MTB's is: “Waarin verschilt een E-MTB van een MTB?”. 

Dit is de grote vraag voor veel mensen die een nieuwe fiets overwegen of het betrekkelijk nieuwe apparaat, de E-MTB, proberen te begrijpen. Het kan best spannend zijn als je voor het eerst leest en hoort van nieuwe termen en technologie. Laat Rob en Chris je daarom begeleiden om je beslissing veel makkelijker te maken.

Rob en Chris hebben snel door waar het om gaat en kunnen bezwaren wegnemen om tot de kern te komen: E-MTB's zijn, over het algemeen, vergelijkbaar met normale MTB's, maar dan met de ondersteuning van een aandrijfeenheid en meer gewicht. Het grotere gewicht is echter geen groot probleem, want de fiets wordt aangedreven. Bovendien kan het een voordeel zijn in het mountainbiken als je afdaalt, want het houdt je fiets steviger op de grond en geeft rijders vertrouwen als ze overstappen van een MTB naar een E-MTB. Onthoud dan ook dat MTB's niet alleen voor de niet-fitte en oudere rijders zijn, dat is een fabeltje!

De jongens komen in hun gesprek over het verschil tussen E-MTB's en MTB's steeds weer op hetzelfde punt: dankzij de ondersteuning van de EP8 aandrijving kun je meer, langer en verder fietsen en iets spontaner op pad gaan dan met een MTB. Je kunt een afdaling helemaal afmaken, besluiten dat je nog een keer wil en meteen weer omhoog trappen. Dat zou op een traditionele MTB veel meer moeite kosten. 

Daardoor kan Rob dagen achter elkaar gaan fietsen, waar hij er normaal een dag tussen twee MTB-ritten zou doen. Zo ontstaan er veel meer mogelijkheden voor fietsers.

Vergeet alleen niet dat je ook op een E-MTB flink kunt trainen, het gaat niet vanzelf!

Na je rit moet je je aandacht verleggen naar het laatste onderwerp in onze serie: “Hoe onderhoud je een E-MTB?”.

Gerelateerde verhalen