TIPS EN TRUCS VAN EEN PROF OM JE TE HELPEN HARDER EN MET MEER VERTROUWEN OVER TECHNISCHE TRAILS TE RIJDEN

Door Emily Schaldach

Emily Schaldach, die bekend staat om haar aanstekelijke glimlach en uitbundige karakter, heeft tal van mooie prestaties in het mountainbiken en cyclocrossen op haar naam staan, waaronder diverse podiumplekken op nationale studentenkampioenschappen. Als coach van het befaamde DEVO-programma in Durango, Colorado, werkt ze met tal van aanstormende mountainbiketalenten en ze deelt maar wat graag haar ervaring en kennis om rijders te helpen harder te gaan en meer plezier te beleven op de fiets.

Verbeter je mountainbikevaardigheden

Enkele jaren terug op een mountainbiketocht naar de woestijn vroegen enkele vrienden me hen wat goede tips te geven of geheimen te onthullen over hoe je over technische trails moet rijden. Die vrienden waren beginnende mountainbikers die wel over wat basisvaardigheden beschikten om redelijk door het ruige woestijnterrein te kunnen rijden. Ik wist echter dat ze met wat hulp en de nodige aanwijzingen de trail op een compleet nieuwe manier zouden kunnen ervaren.

Door te beginnen met een solide basis aan mountainbikevaardigheden zorg je ervoor dat je meer plezier beleeft op de trails, en je zult merken dat je rijvermogen er sneller op vooruitgaat als je eenmaal enkele essentiële zaken onder de knie hebt. Tijdens dat gezamenlijke uitstapje naar de woestijn met mijn vrienden stelde ik de onderstaande drie tips voor hen samen. Sindsdien heb ik het lijstje verfijnd en de uitleg over deze vaardigheden verbeterd, en ik kijk nu op een compleet andere manier tegen technisch rijden aan.

Kijk waar je heen wilt gaan

De eerste tip gaat over het kiezen van je lijn. Op iedere trail zijn er talloze beslissingen die je kunt nemen om sneller te gaan of vloeiender te rijden. Het is gemakkelijk om je te focussen op elke steen en boomwortel die op je weg ligt, maar in werkelijkheid is het sneller en effectiever om verderop naar de trail te kijken en je aandacht te richten op waar je heen wilt gaan. Dit betekent dat je kijkt naar dat vlot lopende stukje trail waar je straks met je fiets overheen zou willen rijden in plaats van je blik te richten op die wortel die je zou willen omzeilen.

Terwijl je vooruit kijkt op de trail, moet je ook alvast het pad van je achterwiel plannen. We willen nog wel eens vlotjes langs een steen of ander obstakel sturen met ons voorwiel om er vervolgens overheen te rijden met ons achterwiel, waardoor we vaart verliezen of de fiets plotseling een onverwachte ruk maakt. Als je vooruit kunt kijken waar je heen wilt gaan, en niet vergeet dat dit dus ook geldt voor de route van je achterwiel, zul je technische secties van de trail straks vliegensvlug je wil opleggen.

Fiets en lichaam scheiden

De tweede tip heeft betrekking op je lichaamshouding. Ik zie dit als het creëren van ruimte om te zorgen dat jij controle hebt over de fiets in plaats van dat je fiets controle heeft over jou. Zeker bij het mountainbiken bewegen gevorderde rijders voortdurend heen en weer op en boven hun zadel en veranderen ze de positie van hun lichaam op de fiets om snel over ruig terrein te manoeuvreren.

Tijdens het afdalen kun je bijvoorbeeld gaan staan, je ellebogen en knieën buigen en naar buiten duwen terwijl je je borst dichter naar het stuur brengt. Als je over een grote steen of wortel heen moet, kun je je voorwiel omhoog tillen en terwijl dit over de steen rolt je gewicht omhoog en naar voren verplaatsen om je achterwiel te helpen ook over het obstakel te rijden. Bij het beklimmen van uiterst steile stukjes trail kun je dan weer je gewicht naar voren verplaatsen op het zadel, je ellebogen naar binnen duwen en boven je zadel hangen in een compactere houding.

Ga tijdens het rijden eens experimenteren hoe je je lichaam kunt bewegen. Je kunt naar voren en achteren bewegen, naar boven of beneden, en van links naar rechts. Door deze verschillende bewegingen te combineren, zul je erachter komen hoe belangrijk het is om het scheiden van fiets en lichaam te oefenen.

Hang in de bochten

De laatste tip gaat over het nemen van bochten. Intuïtief wil je wellicht je fiets van richting laten veranderen door het stuur te bewegen. Je kunt een mountainbike in eerste instantie echter vaak sturen door je hele fiets naar één kant te laten overhellen. Als je een bocht neemt, vooral als dit een vlakke bocht zonder berm is, kun je het scheiden van lichaam en fiets uit de tweede tip oefenen door je buitenste voet omlaag te duwen en je binnenste arm te strekken. Hierdoor zal je fiets naar de binnenkant van de bocht kantelen terwijl je lichaam meer recht overeind blijft. In het mountainbiken wordt dit tegensturen genoemd. Tijdens het oefenen zul je voelen hoe je met deze techniek vaart begint op te bouwen tijdens het nemen van bochten, waardoor je de bocht snel en soepel uit kunt rijden.

Stuur je fiets in krappe bochten alsof het licht van een koplamp uit je navel schijnt. Draai niet aan het stuur, maar verplaats je romp in de richting waar je heen wilt. Dan gaan jij en je fiets vanzelf die kant uit.

Heb een beetje geduld met jezelf terwijl je deze basisvaardigheden op je mountainbike oefent. Het zit er dik in dat het niet meteen helemaal goed gaat en wellicht kom je zelfs wel eens ten val. Dat hoort echter bij het leerproces en zal je helpen te begrijpen hoe je op je fiets moet manoeuvreren om meer technische trails te berijden. In mijn ervaring is het bij het oefenen van deze vaardigheden het handigst om je op één tip tegelijk te concentreren. Zorg dat je één vaardigheid goed onder de knie hebt voordat je die gaat combineren met een tweede of derde. Naarmate je fietsvaardigheden groter worden zul je deze technieken steeds beter kunnen uitvoeren en voor je het weet vlieg je over de trails zonder er bij na te denken.

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen