Hoewel de trails en wedstrijden in België en Nederland zich er niet direct voor lenen vormen onze Lage Landen een geweldige kweekvijver voor MTB-talent. Neem bijvoorbeeld Anne Terpstra, Anne Tauber, Puck Pieterse, Jens Schuermans, Pierre de Froidmont en Mathieu van der Poel. Toppers van wereldniveau met roots op onze lokale trails. Hoogste tijd om die eens te verkennen.

In deze nieuwe serie duiken we in het wiel bij ‘onze’ MTB-toppers en gaan we samen op ontdekkingstocht in hun (oude) achtertuin. Ons avontuur begint in het Ardense La Reid, aan de keukentafel van de 27-jarige Belgisch kampioen cross Pierre de Froidmont.

Bourgondisch als we zijn komen we niet met lege handen aan. Onder het genot van warme rijstevlaai en koffie praten we over zijn ervaringen tijdens de eerste manches van de UCI Mountainbike World Series in Brazilië. Een land waar de mountainbikesport enorm leeft en de parcoursen garant staan voor spektakel. Helaas zonder echte topklassering voor Pierre, die voor het Orbea Factory Team rijdt, maar het seizoen is nog lang. 

Beenstukken aan en gaan!

Even later gaan we op pad. De temperatuur is laag. Beenstukken of een lange broek dus, maar dat mag de pret niet drukken. We hebben een route uitgestippeld van ‘maar’ 40 kilometer en 1200 hoogtemeters.  Nooit verder van 10 kilometer van zijn huis en toch verwachten we Pierre te kunnen verrassen. Na 1,5 kilometer is het al zover wanneer we een 17e -eeuwse kapel binnenlopen. “Geen idee dat dit hier was” grinnikt Pierre. Zo zie je maar weer; ook in de eigen omgeving valt er genoeg te ontdekken.

Sowieso speelde die eigen omgeving een belangrijke rol in Pierre’s mountainbike verhaal. Na een eerste kennismaking tijdens een lokaal sportkamp werd hij vrijwel direct lid van de lokale mountainbikeclub AMB Theux. Een hechte club waar hij tot op de dag van vandaag nog steeds wel eens bij aansluit. Al is het maar om de jeugd, waar steeds meer aandacht voor is, een extra stimulans te geven. Denk bijvoorbeeld aan de naastgelegen trailcentra in Spa en de Amblève die het mountainbikenaantrekkelijker maken. Op dit soort plekken begint het fietsplezier, de wedstrijden volgen later vanzelf. 

Na de kapel vervolgen we onze weg over bekend terrein. De haagtunnel van La Charmille, bekend van de Ardennes Trophy, is een plek waar Pierre al van kinds af aan graag komt. Het is meteen ook de poort naar het trailcenter d’ Amblève waar ons de nodige uitdaging te wachten staat en waar de evolutie van de sport duidelijk zichtbaar is.

Het moderne mountainbiken

Wereldbekers zijn in de afgelopen tien jaar flink veranderd. Neem de befaamde wereldbeker in Houffalize, waar rijders 2,5 uur streden om de overwinning. Tegenwoordig duren wedstrijden amper een 75 minuten en zijn de parcoursen een stuk technischer en explosiever. Beter in beeld te brengen en interessanter voor het publiek.

(Links – de ‘Tuin’ afdaling van Houffalize in 2007. Rechts, de gap tijdens het WK van 2023 in Glasgow)

De ontwikkelingen in het mountainbiken zijn enorm. Zowel in het materiaal, als bij de atleten zelf. Jumps, drops, gaps en rotspassages zijn nu de standaard. Fietsen worden in de lucht moeiteloos zijwaarts gegooid.

Meedraaien op wereldniveau vraagt dus om een set skills waar je u tegen zegt. Om die te ontwikkelen heb je, naast een bak talent, een plek nodig waar je eindeloos kunt trainen. Amblève is precies zo’n plek, dus als deze ontwikkeling zich doorzet (en daar hebben wij alle vertrouwen in) zou België zomaar een toonaangevend mountainbikeland kunnen worden.

Beter worden

Vroeger lukte het nog wel eens om een gebrek aan techniek te compenseren met een sterke set benen. Dat kun je vandaag de dag vergeten. De tijd van een schema’s met voornamelijk uren op de weg werden gemaakt behoren tot het verleden. Ook bij Pierre lag de focus vroeger veel meer op het trainen van zijn uithoudingsvermogen. Vrijwel altijd op de weg, omdat je daar nou eenmaal veel beter je zone’s kunt controleren. Die trainingen zijn er nog steeds, maar worden steeds vaker aangevuld (of ingewisseld) voor trainingen op technisch vlak.

Op dat gebied behaalde hij het afgelopen jaar ook de meeste winst. Bijvoorbeeld met enduro-achtige trainingen op zijn e-mountainbike. Met die fiets durf je nieuwe lijnen te nemen die je niet zomaar pakt met je XC fiets. En omdat je dankzij de elektrische ondersteuning veel vaker opnieuw kunt gaan. Vervolgens stap je met veel meer vertrouwen en een aantal nieuwe lijnen op zak weer terug op de XC fiets.

 

Het leven als topsporter

Terwijl we keuvelend over de paden en trails rijden is Pierre zichtbaar ontspannen. Als topsporter reis je de hele wereld af. Je trainingsschema en de bijbehorende piekmomenten zijn leidend. Toch is het in ‘ons’ mountainbikewereldje opvallend dat iedereen ook echt geniet van goede trails rijden. En dat plezier is belangrijk, want de boog kan niet altijd gespannen staan.

Na 3 weken onderweg te zijn geweest is er vandaag geen schema. Ongedwongen op zoek naar nieuwe paden en lekker op het gemakje genieten van de natuur. Tijdens de rit laat Pierre weten dat dagen als deze belangrijk zijn om mentaal op te laden en scherp te blijven. Even ontsnappen aan de dagelijkse routine en de druk die het leven als prof met zich meebrengen.

 

Breedtesport

Zodra we de laatste trail van de dag induiken schiet de adrenaline omhoog. Deze zwarte lijn vraagt het uiterste van onze fietsen en skills. Op sommige punten is de trail ronduit intimiderend maar met de natuurlijke rockgardens, drops en de verschillende opties om uit te kiezen is dit mountainbiken in optima forma.

Langs een snelstromend beekje klimmen we weer terug naar huis. Het decor is schilderachtig en net als wij realiseert Pierre zich nogmaals hoe mooi het hier is. En hoe waardevol het is om met je lokale community te kunnen rijden in je thuisomgeving.

Mountainbiken is echt nog een sport voor iedereen. Een zeldzame discipline waarin breedte- en wedstrijdsport organisch in elkaar (kunnen) overlopen. Geen geïsoleerd groepje talenten in een of ander sportcentrum, maar een hechte groep vrienden die elkaar samen naar een hoger niveau tilt, trails bouwt en geniet van het moois dat de natuur te bieden heeft. Hier gaan plezier en prestatie nog hand in hand. Heerlijk dat mountainbiken!

Pierre's werkpaard

Ook dit seizoen vertrouwt Pierre weer op zijn, met Shimano XTR afgemonteerde, Orbea Oiz.

Info en tips

In Pierre’s achtertuin zijn variatie en uitdaging troef. Het Ardense decor is even prachtig als technisch. Hou daar rekening mee bij het plannen van je eigen trip. Met name de zwarte afdaling ‘La Golden’ in trailcenter de l’Amblève is er een waar mens en machine tot het uiterste worden gedreven. De befaamde rotspassage is overigens eenvoudig te omzeilen via de b-lijn. Veel plezier en blijf binnen je eigen grenzen.

Startplaats

Parkeren: 6 Route du Fraineux, 4910 Theux (La Reid)

Route

Gerelateerde verhalen

Deel dit artikel