'Hike-a-bike' is niet voor iedereen weggelegd, maar zeker wel voor Dan Milner. Geen pad is Dan te ruig, geen berghelling te steil en geen eindpunt te ver. Het zijn juist deze dingen die hem inspireren, terwijl veel andere zouden omkeren. De lokroep van wat er achter de horizon ligt is te sterk, en dat is wat hem tot de avonturenfotograaf maakt die we kennen en van wie we houden.

background image

Dan is er meer op uit geweest dan de meesten van ons, hij heeft in vele uithoeken van de wereld gereden en daar gefotografeerd. Weinigen onder ons zullen die plekken ooit met eigen ogen hebben gezien. Hij is echter bescheiden en dus zul je eerst wat vragen moeten stellen, voordat hij uit zichzelf epische verhalen vertelt over reizen naar Afghanistan, Noord-Korea, Bhutan of Patagonië. Gelukkig zijn de begeleidende woorden niet altijd nodig, want zijn foto's van wonderschone landschappen en bijzondere mensen die hij tegenkomt, zeggen vaak genoeg. Ze trekken je mee en geven een gevoel van avontuur dat veel dieper gaat dan alleen maar fietsen. Het lijkt soms alsof Dan niet op doorreis is, maar onderdeel is van de plaats waar hij op dat moment is. Zijn oog vangt de beelden die hij wil maken en vertellen. Zo brengt hij verhalen over van mensen die op de desbetreffende plek wonen.  

Dat geldt zowel voor de beklimming van een berg in Kirgizië als voor het avontuur thuis in de vallei van Chamonix. Als de populaire paden zijn afgestruind en de ongemarkeerde paden al lang en breed zijn verkend, is het tijd om te gaan hiken! Uitgerust met een bivakzak en met de belofte dat we een gouden zonsopgang zouden zien, volgden we Dan naar een plek in de bergen, hoog boven de gebruikelijke paden. Elk moment dat hij maar niet naar de grond onder zijn voeten hoeft te kijken, zoekt hij om zich heen naar het perfecte shot. Dans kalmte en energie zijn bewonderenswaardig, net als de resultaten zodra hij met zijn camera heeft geklikt. De drive om verder te zoeken en dieper te graven wordt vaak rijkelijk beloond met verbluffende beelden. En mocht het resultaat toch eens iets minder zijn, dan is er avontuur geweest, wat voldoening geeft. 

Er zit een zeldzame authenticiteit in Dans werk, dat is een weerspiegeling van de man zelf. Druk op afspelen om te horen wat hem bezighoudt, waarom het een goed idee is om met de fiets te gaan wandelen en of we het beloofde gouden uur echt hebben gehaald!

Gerelateerde verhalen