EEN TOCHT OVER DE TRAILS IN DE JURA MET FRANCOIS BAILLY-MAÎTRE

Francois Bailly-Maître heeft heel wat ervaring met zware endurotrails en lange dagen in het zadel, maar een tocht van 100 km over de mooiste trails in het Franse Jura-gebergte ging zijn mogelijkheden te boven. Tot nu toe dan... De Jura Sick e-MTB-tocht combineerde elf verschillende trails, 5000 hoogtemeters en de Santa Cruz Bullit met SHIMANO EP8-motor. Het resultaat: een compleet nieuw soort MTB-rit en een compleet nieuw niveau aan plezier!

Jura Sick-video

De Jura is de plek waar ik ben opgegroeid. Deze streek betekent heel veel voor mij; ik vind alles hier echt fantastisch.

Vele jaren geleden kwam ik al in aanraking met sommige delen van de huidige endurotrails tijdens mijn XC-trainingen. Mijn trainingsdoel was om deze trails te bereiken; dat stimuleerde me om langer door te rijden.

In 2011 werd ik een endurorijder. Ik deed niet alleen mee aan wedstrijden in de Enduro World Series, maar begon samen met enkele vrienden ook zelf een race te organiseren. Zo zag de Enduro Jura by Julbo in 2014 het levenslicht. Dit vormde het startpunt van een enorme ontwikkeling in het mountainbiken in deze streek. Sinds die tijd heeft het netwerk aan trails - dat wordt beheerd door de lokale organisatie Enduro Jura MTB - zich op indrukwekkende wijze ontwikkeld en is het aantal rijders echt explosief gegroeid!

Nadat ik met racen was gestopt, ben ik een mountainbikegids/-shuttlebedrijf op de Enduro Jura-trails begonnen. Ik ben overtuigd van de kwaliteit en diversiteit van ons trailnetwerk, waar ik bijna wekelijks fiets met mijn klanten. Onze bergen zijn niet zo hoog als de Alpen, maar als je ze op een normale endurofiets beklimt ze zijn toch nog erg lang en zwaar. Het hoogteverschil is ongeveer 700 m, dus zonder ondersteuning kun je niet meer dan één of twee van die trails aan op een dag. Ze zijn allemaal te bereiken via de weg, wat fantastisch is voor een shuttle, maar voor een normale fiets zijn de paden te steil of te technisch. De e-MTB heeft de boel op zijn kop gezet, want nu is het mogelijk - en zelfs leuk - om die trails te beklimmen.

Door het groeiende aantal e-MTB's en de introductie van de nieuwe Santa Cruz Bullit met Shimano EP8-motor kwam ik op het idee om een mooie tocht in dit gebied uit te zetten waarin de beste afdalingen en beklimmingen zijn opgenomen. Het zou een mooie kans zijn om te laten zien dat het ‘Enduro Jura MTB Trail Centre’, zoals het binnenkort gaat heten, een prachtige plek is om te rijden, met verschillende soorten terrein en een verbluffend mooi landschap.

Ik zette een gevarieerde tocht uit die bestaat uit uiterst technische en steile paden, vloeiend lopende en snelle secties, wandelroutes en specifiek aangelegde fietstrails. Ze zijn allemaal met elkaar verbonden en vormen zo een route waarvan ik altijd gedroomd heb: 99,8 km lang met 5000 m aan klimmen en 5800 m aan dalen, over elf verschillende trails.

DE TOCHT

Ik heb behoorlijk wat ervaring met lange tochten - ik heb aan lange MTB-wedstrijden zoals de Transvésubienne en La Forestière meegedaan - maar ik heb nooit eerder in één enkele dag 5000 m geklommen, dus het was een beetje een vraagteken hoe me dat zou afgaan. Hoewel ik weet dat je een e-MTB natuurlijk niet met een gewone MTB kunt vergelijken, moest ik er toch nog steeds rekening mee houden dat ik elf trails en een heleboel stenen, wortels en bochten zou moeten overwinnen.

Bovendien wilde ik de e-MTB niet als een shuttle gebruiken. Ik wilde een paar extra uitdagingen en de EP8 gebruiken waarvoor hij volgens mij het meest geschikt is. Daarom koos ik enkele gemene, steile en smalle paadjes uit om de top van de endurotrails te bereiken. Ik wist echter dat me dat heel wat accuvermogen zou kosten (net zoals mijn gewicht van 80 kg trouwens). Uiteindelijk speelde ik het op safe en nam ik vier accu's mee. Dat klinkt als heel wat voor 100 km, maar de 5000 m aan klimmen en de technische gedeelten zijn zeer veeleisend. Ik gebruikte de accu's niet tot ze helemaal leeg waren, maar wisselde ze vroegtijdig zodat ik niet stil zou komen te staan op die lange, zware beklimmingen.

Ik ging ervan uit dat de tocht me vijf en een half uur zou kosten. Ik begon waarschijnlijk wat te snel, uit enthousiasme over de snelheid waarmee je kunt klimmen, maar ik ken de afdalingen op mijn duimpje en kwam daar dus niet voor grote verrassingen te staan, waardoor ik de vaart er flink kon inhouden. En toch haalde ik mijn geplande tijdschema niet! Dit was echt een route die je zwaar op de proef stelde.

Nou ja, het ging niet om het neerzetten van een record maar om het genieten van elke seconde van de rit. En dat doel heb ik bereikt; zoveel omhoog als omlaag rijdend had ik volop plezier! Het gaf enorm veel voldoening om die trails op te fietsen – ook al was het fysiek erg zwaar, ik had nooit gedacht dat ik daar naar boven zou kunnen rijden. Tegen het middaguur waren mijn benen al flink vermoeid, maar de e-MTB hield me net fris genoeg om toch nog van de afdalingen te kunnen genieten.

Ik wist het rondje uiteindelijk te voltooien in 6 uur en 20 minuten. Ik was doodop, maar dat kon ook bijna niet anders met zo'n route! Ter vergelijking: als we in deze streek met goed getrainde fietsers op pad gaan en een shuttle gebruiken, rijden we maximaal acht trails, geen elf.

Je kunt de complete route hier bekijken. Kijk eens naar de gegevens en je zult zien hoe zwaar het is; er is geen tijd om even op adem te komen hier in de Jura!

Het rijden op de Bullit met EP8 ging echt heel soepel. Ik had een paar korte ritjes nodig om door te krijgen hoe ik de ondersteuning moest gebruiken op de technische beklimmingen. Ik moest leren dat je niet te veel kracht op de pedalen moet zetten, zelfs als het steil omhoog gaat, wat een beetje tegen je gevoel in is. Uiteindelijk krijg je in de gaten hoe het moet, je kunt bijna elke klim aan en het is erg opwindend.

De aandrijfeenheid is vrijwel geruisloos en dus vergeet je al snel dat je op een e-bike fietst. Misschien wel een beetje te snel...! Bij het dalen is de Bullit een erg behendige fiets. Ik ga er zelfs op dezelfde manier mee naar beneden als met mijn MegaTower. Het 27.5” achterwiel maakt hem erg speels voor zo'n grote fiets, en het 29” voorwiel gaf me vertrouwen in de off-cambers en op steile trails. Op de snelle, rechte stukken zorgt het extra gewicht voor fantastische stabiliteit; je voelt je onverwoestbaar!

Voor mij was deze ervaring meer dan een uitdaging, het was een echte ontdekkingstocht. De e-bike gaf me meer vrijheid in de zin van wat ik kon ontdekken en de hoeveelheid plezier die je kunt beleven op een dag, of zelfs in een uur. Ik had het gevoel een nieuw soort mountainbiken te hebben ontdekt, waar ik al lang naar op zoek was.

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen