Het mountainbike-raceseizoen zal dit jaar een van de grootste veranderingen ondergaan sinds het begin van de raceserie in 1991. De Union Cycliste Internationale (UCI) heeft onder de nieuwe naam Mountain Bike World Series het beheer van de wereldbekerwedstrijden voor de komende jaren overgedragen aan een nieuwe organisatie, Warner Brothers-Discovery.

Omdat de wereldbeker groeit, zal de betrokkenheid van Shimano bij het mountainbikeracen meegroeien. Als belangrijkste partner voor alle wereldbeker- en wereldkampioenschapsraces, zal Shimano in 2023 voor rijders, teams en fans het grootste programma ooit aanbieden.

Bij welke wereldbekerwedstrijden is Shimano dit jaar aanwezig?

We zullen bij alle wereldbekerwedstrijden plus het wereldkampioenschap in het midden van de pits aanwezig zijn met onze iconische Shimano servicetruck.

Sinds we in 1982 de mountainbikewereld zijn binnengetreden met onze eerste XT-groepset, zit het racen in ons bloed. We zijn al meer dan 30 jaar, vanaf de allereerste races, betrokken bij het wereldbekercircuit. We zijn van mening dat de wereldbekerwedstrijden het hoogste podium zijn voor prestatiegerichte technologie en het blijft een drijfveer voor onze zoektocht naar perfectie.

Onze samenwerking met de UCI en hun wereldbekerserie betekent dat de Shimano servicetruck in 2023 bij elk evenement aanwezig zal zijn. We bieden neutrale ondersteuning aan rijders, tonen onze producten aan consumenten en we hebben een vloot met testfietsen voorzien van EP801-motoren die beschikbaar staan voor testritten.

Een nieuwe start voor de UCI Mountain Bike World Cup 2023

Welke veranderingen ondergaat het wereldbekercircuit dit jaar?

Tot nu toe waren de wereldbekerweekenden gevuld met drie disciplines: downhill (DHI), Olympische crosscountry (XCO) en crosscountry-shorttrack (XCC). Vanaf 2023 zullen er drie spannende, nieuwe disciplines worden toegevoegd aan het programma.

Enduro- (EDR) en e-enduroraces (E-EDR) voegen een compleet nieuwe racestijl toe aan de wereldbeker. EDR houdt het midden tussen XCO- en DHI-racen en combineert lange verbindingsritten in de natuur met rally-achtige proeven op downhillsecties. Sinds 2013 komen de beste endurorijders ter wereld al samen in de Enduro World Series (EWS). In het nieuwe format wordt deze toch al ongelooflijk populaire raceklasse toegevoegd aan het wereldbekerprogramma.

EDR is ooit ontstaan toen amateurs tegen elkaar wilden rijden en die basis zal niet worden vergeten bij de nieuwe serie: voor het eerst zullen er amateurcategorieën bij de enduroraces in Maydena, Derby, Finale Ligure, Val di Fassa, Loudenvielle en Les Portes du Soleil van start gaan.

Naast de bestaande XCO- en XCC-wereldbekerdisciplines zullen ook langere marathon-crosscountryraces (XCM) worden toegevoegd aan het programma. Zeer interessant is dat bij de marathons in Nove Mesto, Finale Ligure, Portes du Soleil en Snowshoe, VS eveneens amateurs van start mogen gaan.

Ten slotte zal er in de downhill-serie (DHI) bij elke wedstrijd een halve finale aan het raceprogramma worden toegevoegd zodat fans een extra kans krijgen om hun favorieten tussen de afzetlinten te zien racen.

Een nieuwe start voor de UCI Mountain Bike World Cup 2023

Op welke lokaties vinden de wedstrijden plaats?

Datum: 25 maart -2 april
Plaats: Maydena en Derby, Tasmanië
Het raceseizoen begint in 2023 met twee aansluitende enduroraces op het paradijselijke eiland Tasmanië, Australië. Deze regio maakt sinds 2017 deel uit van de EWS en heeft zich al snel ontwikkeld als favoriete locatie van de rijders, en door de twee achtereenvolgende races krijgen fans een dubbele dosis EDR-actie.

Datum: 12-14 mei
Plaats: Nove Mesto, Tsjechië
Het XC-seizoen opent met een andere favoriet van zowel rijders als fans, met de technisch veeleisende en altijd spannende races in Nove Mesto. Voor het eerst zal er ook een marathon-wereldbeker naast de XCO- en XCC-disciplines worden georganiseerd.

Datum: 3-4 juni
Plaats: Finale Ligure, Italië
Normaal gesproken wordt in dit Europese mountainbike-mekka de traditionele seizoensfinale van het Europese endurocircuit verreden. Dit jaar vormen de wedstrijden in Finale Ligure de start van het zomerblok met de EDR- en E-EDR-wereldbekerraces. Wat veel mensen misschien niet weten is dat Finale een lange geschiedenis heeft van backcountry XC-races, en daarom is deze locatie eveneens perfect voor de tweede ronde van de Marathon World Cup.

Datum: 9-11 juni
Plaats: Lenzerheide, Zwitserland
Het seizoen komt pas echt op stoom voor de ogen van gepassioneerde Zwitserse fans als het “Bike Kingdom” van Lenzerheide gastheer is voor de openingswedstrijd van de DHI-competitie. Met zoveel Zwitserse toprijders in de XC-discipline, levert Lenzerheide altijd fantastisch spektakel op omdat lokale helden maximaal willen presteren voor hun thuisfans.

Datum: 15-18 juni
Plaats: Leogang, Oostenrijk
Leogang is een klassieke World Cup downhill- en XC-locatie, maar zal voor het eerst ook gastheer zijn van de EDR- en E-EDR-races die hier gaan plaatsvinden tegen de achtergrond van de prachtige Oostenrijkse Alpen.

Datum: 24-25 juni
Plaats: Val di Fassa, Italië
In het decor van de magnifieke Dolomieten vindt in deze hooggelegen speeltuin een van de zwaarste beproevingen van het EDR-circuit plaats.

Datum: 30 juni- 2 juli
Plaats: Val di Sole, Italy
Eén van de beroemdste en meest gevreesde locaties van het downhill-circuit, de legendarische Black Snake, zal opnieuw de beste rijders ter wereld op de proef stellen.

Datum: 25-27 augustus
Plaats: Pal Arinsal, Andorra
Andorra is de hoogstgelegen locatie van het wereldbekercircuit en altijd een populaire stop. Voor 2023 is het XC-parkoers volledig herzien en uitgebreid voor nog meer spanning tijdens de wedstrijden. De keiharde woestijn op het bovenste gedeelte van het parkoers zorgt ervoor dat downhill-racers de hoogste snelheden van het seizoen zullen behalen, dus spectaculaire races zijn gegarandeerd.

Datum: 1-3 september
Plaats: Loudenvielle, Frankrijk
Het DHI-circuit blijft onveranderd in de Pyreneeën, maar springt over de grens met Frankrijk waar deze klassieke EWS-locatie naast EDR-races voor het eerst ook gastheer zal zijn voor een wereldbekerwedstrijd downhill.

Datum: 7-17 september
Plaats: Les Gets/Chatel/Morzine/Frankrijk
De kroon op het wereldbekerseizoen 2023. Voor het eerst komen alle zes disciplines samen voor meer dan een week lang mountainbikeraces op de wereldberoemde trails van Portes du Soleil. Dit wordt de climax van zowel het EDR- als E-EDR-seizoen, met een gezonde portie amateurwedstrijden als nevenprogramma.

Datum: 28 september-1 oktober
Plaats: Snowshoe, VS
Met misschien wel de luidruchtigste wielerfans ter wereld, voegt het evenement in Snowshoe dit jaar de finale van de wereldbeker marathon toen aan het downhillprogramma.

Datum: 6-8 oktober
Plaats: Mont-Sainte-Anne, Canada
Waar anders kan het seizoen eindigen dan op de meest legendarische van alle wereldbekerlocaties? XC- en downhillracers zullen alles op het spel zetten op deze klassieke parkoersen om de eindoverwinning in de wereldbekerklassementen binnen te halen.

Een nieuwe start voor de UCI Mountain Bike World Cup 2023

Welke teams ondersteunt Shimano?

Hoewel deze grote veranderingen in de wereldbeker buitengewoon opwindend zijn voor de fans, begrijpen we ook dat deze aanpassingen voor de rijders een flinke uitdaging zullen worden. Bij Shimano ligt in 2023 de focus op het bieden van stabiliteit aan onze raceteams en we zijn blij dat we onze steun aan zes topteams kunnen voortzetten. Elk van deze teams heeft bewezen op het hoogste niveau te kunnen presteren en daarom willen we ze graag ondersteunen met meerjarige contracten zodat zij zich kunnen richten op datgene waar ze het beste in zijn: racen.

We zijn bovendien trots om een nieuwe samenwerking aan te kondigen met Orbea, nu zij het Orbea Factory Team nieuw leven hebben ingeblazen met nieuwe rijders en een uitgebreide wedstrijdkalender met daarop de meest uitdagende wedstrijden ter wereld. Hun doel is eenvoudig: op het hoogste niveau presteren in het wereldwijde XC-circuit. Wij zijn blij dat we hen daarbij mogen ondersteunen.

Daarnaast zal het Spaanse merk met hun nieuwe OOLAB E-EDR team aan de start staan. Dit team heeft als doel nieuwe technologieën te ontwikkelen voor hun toekomstige e-bikes. Ze zullen racen met onze vernieuwde EP801-motoren, gekoppeld aan XT Di2-groepsets, voorzien van onze FREE SHIFT en AUTO SHIFT technologieën.

Team: Santa Cruz Syndicate
Discipline: DHI
Wij staan dit oorspronkelijke mountainbike superteam al meer dan een decennium terzijde en we zijn blij dat de winnende formule van Santa Cruz Syndicate wordt voortgezet.

Team: Cannondale Factory Racing
Discipline: XCO, XCC
Cannondale Factory Racing is een van de langstlopende XC-programma's in het circuit en in 2023 hebben ze een sterk team met opkomende talenten, hoge ambities en een XCC-wereldtitel om te verdedigen.

Team: FMD Canyon CLLCTV
Discipline: DHI
Het ondersteunen van atleten betreft niet alleen de leuke dingen. FMD’s belangrijkste rijdster, Tahnée Seagrave, worstelde in 2022 met de gevolgen van een hersenschudding, maar we zijn er voor onze atleten in goede én slechte tijden (en natuurlijk bij overwinningen). Daarom is Shimano trots op de verlengde samenwerking met FMD Canyon CLLCTV.

Team: MS Mondraker
Discipline: DHI
Het MS Mondraker-team onder leiding van veteraan Brook Macdonald schuift nieuwe talenten naar voren om successen te behalen in de wereldbeker downhill.

Team: GT Factory Racing
Discipline: DHI, EDR
Met teams in zowel de DHI- als de EDR-disciplines, probeert GT te profiteren van de groei van het aantal racende vrouwen met sterk bezette damesteams, terwijl Wyn Masters zijn races en aanverwant avonturen zal blijven belichten via zijn populaire Wyn TV YouTube serie.

Team: Scott DH Factory Team
Discipline: DHI
Na een paar moeilijke jaren met veel blessures, hopen we dat Marine Cabirou in 2023 weer een paar wereldbekerwedstrijden gaat winnen.

Foto's: UCI/Michal Cerveny

Volg @shimanomtbop Instagram of Shimano-MTBop Facebook om het hele seizoen op de hoogte te blijven.

Een nieuwe start voor de UCI Mountain Bike World Cup 2023

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen