VIER ZUIGERS OF TWEE? KRACHT OF GEWICHT?

Als het aankomt op het kiezen van SHIMANO MTB-remmen heb je volop opties, maar zit je altijd goed.

Het kiezen van de juiste onderdelen voor je fiets lijkt soms een bijna eindeloze taak; er zijn steeds weer vragen die je moet stellen, opties die je moet overwegen en beslissingen die je moet nemen. Wat heb ik nodig; wat wil ik; wat kan ik betalen?

Als je aan downhillen doet, zijn remmen met vier zuigers een must. Deze krachtige remmen vinden hun oorsprong in deze discipline en werden hier specifiek voor ontwikkeld. De SAINT en ZEE remmen van SHIMANO met vier zuigers zijn perfect geschikt voor de lastige uitdagingen die ze op hun pad vinden.

Ga je echter voor XTR, DEORE XT, SLX of DEORE remmen, dan heb je de keuze uit modellen met twee of vier zuigers.

Het door SHIMANO gehanteerde model van 'trickle down-technologie' betekent dat elk van deze groepen dezelfde technologieën gebruikt. Alleen wordt er verschillend materiaal gebruikt, voor een ander prijskaartje. Dus of je nu de XTR remmen uit het topsegment kiest of gaat voor de DEORE remmen op instapniveau, de gedachte achter het kiezen van een optie met twee of vier zuigers is hetzelfde en de prestaties zijn vergelijkbaar.

Weet je niet zeker wat voor jou de beste optie is? Het team van het Global Mountain Bike Network heeft deze mooie video samengesteld die de verschillen uitlegt. Speel hem af om meer over remmen te leren, en om van de prachtige actiebeelden te genieten!

background image

Heb je je wat teveel laten afleiden door het mooie heuvellandschap en heb je daardoor sommige informatie wellicht gemist? Dan volgt hier een samenvatting van het wat, wie, waar, wanneer en waarom bij het kiezen tussen remmen met 2 of 4 zuigers:

TWEE ZUIGERS

Wat?: Dit is geen strikvraag; het gaat eenvoudigweg om een tweetal zuigers (eentje aan elke kant van de remklauw). Minder zuigers betekent kleinere remblokken en dus een kleiner contactoppervlak op de remschijf. Het betekent ook een lager gewicht: de hoogwaardige XTR-remklauw met twee zuigers weegt slechts 87 gram!

Wie?: Cross-countryfietsers en -renners. De lichtgewicht rem is geschikt voor een lichtere fiets en rijder. Denk aan renners als Maja Wloszczowska en Mathias Fluckiger.

Waar?: Bij cross-countryrijden kun je je rondjes maken op het raceparcours of kun je er lange dagen op uittrekken in de heuvels. Je kunt te maken krijgen met korte, agressieve afdalingen, bochtige singletracks of snelle brandpaden. Remmen met 2 zuigers kun tal van uiteenlopende uitdagingen aan, maar krijgen last van 'fading' als de afdalingen steiler en langer worden.

Wanneer?: Wanneer groter niet beter is, en minder juist meer is! Als je wat meer de trails wilt opzoeken, kun je ook altijd een grotere remschijf monteren om je remkracht te vergroten.

Waarom?: De wortels van remmen met 2 zuigers zijn stevig verankerd in de XC-categorie. De belangrijkste reden om voor 2 zuigers te kiezen, is het gewicht. Voor normale cross-countryritten is de geboden kracht ruim voldoende om het lage gewicht van de rem een flink voordeel te laten zijn.

VIER ZUIGERS

Wat?: Een schijfremsysteem met remklauw-ontwerp met dubbele diameter en tegenovergestelde remzuigers heeft zuigers van verschillend formaat aan de voor- en achterzijde. Het systeem beschikt over een krachtoverdrachtsysteem waarbij de remschijf wordt aangeduwd door de kleinere zuiger bij het begin van de inlaat van de remschijf maar ook door de sterkere, grotere zuiger aan de achterkant. Dit voorkomt schommelen van de remschijf en vermindert geluiden aanzienlijk.

De remklauw met 4 zuigers zorgt ook voor meer contact met de remschijf en houdt tegelijkertijd de omvang compact. De efficiënte plaatsing van de remblokjes kan naar behoefte worden aangepast om de druk te stabiliseren.

Wie?: Fietsers die graag meer veeleisende trails verkennen, waar meer de nadruk ligt op de afdalingen en een grotere remkracht nodig is. Trailrijders en Enduro-racers vertrouwen op die krachtige remmen met 4 zuigers. Denk aan renners als Martin Maes en Jill Kiltner.

Waar?: De remmen met 4 zuigers blinken vooral uit op meer bergachtig terrein. Lange, steile trails waarop je voortdurend een grote en consistente remkracht nodig hebt.

Wanneer?: Als remkracht essentieel is en gewicht niet van doorslaggevend belang is. Wanneer je niet zeker weet wanneer de afdaling zal eindigen, maar je wel zeker moet zijn dat je remmen tegen die tijd nog steeds foutloos zullen werken!

Waarom?: De reden om voor remmen met 4 zuigers te kiezen, is kracht! Je hebt krachtige remmen nodig als je een zwaardere fietser bent op een zwaardere fiets die hogere snelheden bereikt op langere afdalingen.

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen