Kaikki katseet kohdistuivat Andorran ruhtinaskuntaan, jossa pidettiin maastopyöräilyn MM-kilpailut 24.8.-1.9. Olympialaiset olivat vielä tuoreessa muistissa, mikä lisäsi kunkin lajisuorituksen painoarvoa: Toisiko Alan Hatherly kultaa Etelä-Afrikalle? Olisiko Puck Pietersellä voittosaumaa? Nyt tiedämme, että vastaus kumpaakin kysymykseen on "Kyllä!"

Luodaanpa katsaus upeaan viikkoon ja tarkastellaan hieman kisoja, rataa ja Shimano-varustettuja pyöriä, jotka toivat mitalit kotiin.

XCO

Neljän kilometrin pituinen pölyinen rata oli luonteeltaan tekninen. Korkeuseroa oli noin 160 metriä kierrosta kohti. Ensimmäisen suuren nousun jälkeen edessä oli dual slalom -osio, joka tarjosi kilpailijoille runsaasti mahdollisuuksia ohituksiin. Rata oli varsin haastava: jotkin osiot muistuttivat juurakkoista pumppurataa.

Koretzky ja Hatherly ottivat Britannian Charlie Aldridgen kanssa kärkipaikan miesten eliittikilpailun alussa. Puolustava mestari ja olympiakultamitalisti Tom Pidcock aloitti jälleen hitaasti ja kävi lopulta maanmiehensä Aldridgen kanssa kovan taistelun kolmossijasta. Etelä-Afrikan Alan Hatherly, joka oli voittanut U23-sarjan mestaruuden vuonna 2018 ja e-MTB-sarjan kultamitalin vuonna 2019, oli lopulta paras Andorran pölyisellä radalla.

Tom Pidcockin heittämä haaste käynnisti todellisen kilpailun. Hatherly nousi ja lähti Koretzkyn kanssa ankaraan loppukamppailuun. Lopulta Hatherly oli parempi ja hänestä tuli maansa kaikkien aikojen ensimmäinen MTB-maailmanmestari eliittimiesten sarjassa. Näin olympiakisojen palkintopallijärjestys kääntyi mielenkiintoisella tavalla ylösalaisin. Isot onnittelut Hatherlylle ja hänen tiimilleen Cannondale Factory Racingille!

Naisten eliittisarjassa kauan odotettu uusintaottelu Ferrand-Prévotin ja Pietersen välillä muuttui kahden hollantilaisen kamppailuksi, jossa Puck Pieterse pääsi maannaiseltaan Terpstralta karkuun ja voitti lopulta kisan. "En pysty käsittämään sitä vielä!" Pieterse sanoi kilpailun jälkeen. "Ajoin omaa vauhtiani alusta alkaen. Ajattelin, että minun on pistettävä kaikki peliin, jos haluan voittaa. Ja jatkoin vain täysillä ja näköjään se riitti. Saavutin UCI:n eliittisarjan ensimmäisen maailmanmestaruuteni, josta olen niin onnellinen." Tämä Alpecin-Fenix-tiimin hollantilainen lahjakkuus pääsee vielä pitkälle. Isot onnittelut Puckille ja koko tiimille.

Ferrand-Prévot'n sijoitus oli lopulta 14:s, ja hän päätti jättää maastopyöräilyn. Tämä moniosaajamme keskittyy jatkossa toiseen osaamisalueeseensa – maantiepyöräilyyn – tavoitellakseen siinä MM-titteliä.

U23-sarjassa MM-tittelin voitti upeasti Ranskan Luca Martin 21 sekunnin marginaalilla. Onnittelut Lucalle ja Orbea Factory Teamille tästä mahtavasta suorituksesta!

Ratatarkistus: Pyysimme Shimano-lähettiläs Kilian Bronia koeajamaan XC-radan. Katso nyt!

XCC

Charlie Aldridge ja Alan Hatherly suoriutuivat hyvin ja saavuttivat XC:n toisen ja kolmannen sijan miesten XC:n eliittisarjan lyhyen radan kilpailussa. Naisten eliittisarjassa Pauline Ferrand-Prévot tuli maaliin toisena, 18 sekuntia ennen kolmanneksi tullutta Jenny Rissvedsiä – ja jäi harmillisesti vain sekunnin päähän kultamitalista.

Downhill

Kuivista olosuhteista johtuen Andorran alamäkirata oli nopea ja pölyinen. Jokaista kilpailijaa alas asti seuraava komea pölypilvi toi kisaan omalla tavallaan lisää näyttävyyttä. Virheisiin ei ollut varaa. Nopeudet olivat suuria ja minimaalinenkin virhe saattoi merkitä ratkaisevaa hiuskarvan eroa loppuajassa.

Naisten eliittisarjan kilpailussa Tahnée Seagrave suoritti teknisen laskun erittäin tyylikkäästi ja saavutti loistavan kolmannen sijan. Hänen mahtava suorituksensa kertoi, että hän oli toipunut hyvin taannoisesta loukkaantumisestaan ja teki nyt paluun lajin huipulle.

Ranskan Benoît Coulanges jäi hämmästyttävällä 02:38.809 ajallaan karvan verran ykkössijasta, mutta hopeamitalikin oli hieno saavutus.