Alle ogen waren deze week gericht op het vorstendom Andorra tijdens de UCI MTB wereldkampioenschappen. Met de Olympische Spelen nog vers in ieders geheugen

kreeg elke krachtmeting extra aandacht. Zou Alan Hatherly in staat zijn om het goud mee naar Zuid-Afrika te nemen? En zou Puck Pieterse de overwinning grijpen? Het antwoord: ja. En op wat voor manier. We blikken terug op een fantastische week en zoomen in op de races, het parcours en de met Shimano uitgeruste fietsen waarmee de atleten de medailles grepen.

XCO

Het parcours was stoffig. Technisch. In elke ronde van vier kilometer overwonnen de renners zo'n 160 hoogtemeters. Vanaf de eerste grote klim kwamen zij uit bij een dubbele slalom die volop ruimte bood om in te halen. De route werd telkens wat moeilijker, met stukken die veel weg hadden van een met wortels bezaaide pumptrack. Aan het begin van de mannenrace bij de elite sloten

Koretzky en Hatherly vooraan aan bij Charlie Aldridge uit Groot-Brittannië. Tom Pidcock, titelverdediger en winnaar van olympisch goud, kende opnieuw een langzame start en kwam in een felle strijd om de derde plaats in de buurt van zijn landgenoot Aldridge. Met de dreiging van achtervolger Tom Pidcock zette Hatherly nog eens aan en kreeg hij Koretzky mee voor een zinderende finale. Zuid-Afrikaan Alan Hatherly kwam uiteindelijk

als winnaar over de streep op de stoffige omloop in Andorra, nadat hij in 2018 al de regenboogtrui (beloften) en in 2019 de gouden e-MTB-medaille had gewonnen. Het olympisch podium was daarmee door elkaar geschud. Met zijn prestatie schreef Hatherly geschiedenis; hij won als allereerste Zuid-Afrikaan een MTB-wereldtitel bij de elite. Felicitaties aan Hatherly en zijn team, Cannondale Factory Racing.

Bij de elite vrouwen draaide de langverwachte nieuwe krachtmeting tussen Ferrand-Prévot en Pieterse uit op een Nederlandse tweestrijd, waarbij Puck Pieterse haar landgenote Terpstra aftroefde en met de overwinning aan de haal ging. “Ik kan het nog niet bevatten!”, zei Pieterse na de race. “Ik reed vanaf het begin mijn eigen tempo. Ik dacht: ik moet alles geven als ik dit wil winnen. Ik bleef pushen en blijkbaar was dat genoeg. Ik heb mijn eerste UCI-wereldtitel bij de elite gewonnen en ik ben gewoon zo blij.” Het Nederlandse talent van Alpecin-Fenix gaat het nog ver schoppen, een welgemeende felicitatie aan Puck en haar team.

Ferrand-Prévot werd uiteindelijk 14e en zwaaide af bij de MTB-sport. De multidisciplinaire atlete heeft nu haar volle focus op het wegwielrennen, iets waar ze ook talentvol in is en wereldkampioen in is geworden.

Bij de beloften won Luca Martin uit Frankrijk de wereldtitel op fantastische wijze. Hij had 21 seconden voorsprong op de nummer twee! De felicitaties gaan uit naar Luca en het Orbea Factory Team na deze geweldige prestatie.

Parcoursverkenning: We vroegen Shimano-ambassadeur Kilian Bron om het crosscountry-parcours te testen. Bekijk de video nu!

XCC

Charlie Aldridge en Alan Hatherly presteerden goed en bereikten het podium bij de crosscountry short circuit. Ze werden respectievelijk tweede en derde plaats bij de elite mannen. Bij de elite vrouwen kwam Pauline Ferrand-Prévot na een zenuwslopende race als tweede over de finish. Ze eindigde slechts één seconde achter het goud en 18 seconden voor Jenny Rissveds, die een welverdiende derde plaats opeiste.

Downhill

De droge omstandigheden maakten het downhillparcours in Andorra snel en mul. De stofwolken achter de afdalende renners zorgden voor een nog lossere ondergrond en daarmee voor nog meer uitdagingen. Renners konden zich niet of nauwelijks een fout permitteren. Bij dergelijke enorme snelheden zitten zij zeer kort op elkaar.

Bij de elite vrouwen voltooide Tahnée Seagrave de technische afdaling op grootse wijze, wat haar een schitterende derde plaats opleverde. Haar prestatie was fantastisch en betekende haar indrukwekkende terugkeer aan de top van de sport, nadat ze een tijdlang aan de kant had gestaan met een blessure.

De Fransman Benoît Coulanges kwam door in een verbazingwekkende 02:38.809, waarmee hij net naast de eerste plaats greep en de zilveren medaille in de wacht sleepte.