Alla ögon var på Andorra under UCI-världsmästerskapen i MTB den här veckan. De olympiska spelen som nyss genomförts gav varje åkare en extra stark vilja för revansch. Skulle Alan Hatherly kunna knipa ett guld för hans hemland Sydafrika? Skulle Puck Pieterse ta sig högst upp på podiet? Det korta svaret: ja. Och på vilka sätt de gjorde det.

Vi ser tillbaka på en fantastisk vecka och tittar närmare på tävlingarna, banan och de Shimano-utrustade cyklarna som tog hem medaljerna.

XCO

Det var dammigt och det var tekniskt. En fyra kilometer lång bana med cirka 160 höjdmeter som skulle betvingas varje varv. Från den första stora klättringen, mötte åkarna en dual slalom-sektion som erbjöd gott om omkörningsmöjligheter. Banan blev allt tuffare, med sektioner som påminde om en pumptrack som någon strösslat grova rötter över.

Koretzky och Hatherly gjorde storbritaniens Charlie Aldridge sällskap i spetsen av tävlingen från starten av herrarnas elitlopp. Den regerande mästaren och olympiske guldmedaljören, Tom Pidcock gjorde ännu en långsam start för att till slut komma inom räckhåll för sin landsman Aldridge i en tuff match om tredjeplatsen. Efter att ha vunnit regnbågströjan i U23-klassen 2018 och guldmedalj i e-MTB 2019, gick sydafrikanen Alan Hatherly segrande ur striden på den dammiga andorranska banan.

Som om hotet från en taggad Tom Pidcock tände en gnista, fick Hatherly luft under vingarna och tog Koretzky med sig hela vägen till en spännade avgörande final – och tog målflagg först och därmed sitt lands första världsmästartitel i MTB i elitklassen för herrar. Det olympiska podiet vändes upp och ned. Historia skrevs. Ett stort grattis till Hatherly och hans team vid Cannondale Factory Racing.

För dameliten utvecklades den länge emotsedda returmatchen mellan Ferrand-Prévot och Pieterse till en ren holländsk uppgörelse, där Puck Pieterse gled ifrån sin landsman Terpstra på sin väg mot en klar seger. “Jag kan knappt förstå det!” sa Pieterse direkt efter tävlingen. “Jag körde mitt eget tempo från starten. Jag tänkte att jag behövde gå all-in om jag ville vinna den här tävlingen. Och jag fortsatte att ligga på och uppenbarligen så räckte det hela vägen. Jag har min första UCI världsmästartitel och är bara så glad.” Den holländska talangen från Alpecin-Fenix kommer att gå långt, ett stort grattis till Puck och hennes team.

Ferrand-Prévot kom slutligen i mål på en 14:e plats och satte därmed punkt för sin MTB-karriär. Den multidisciplinära cyklisten lägger nu sitt fulla fokus på landsvägen—som är en av hennes många talanger och världsmästartitlar.

I U23-klassen vann Luca Martin från Frankrike en världsmästartitel i överlägsen stil —med en ledning vid målgången på hela 21 sekunder ner till tvåan! Stora gratulationer till Luca och Orbea Factory Team för den här grymma insatsen.

Koll på banan: Vi bad Shimano-ambassadören Kilian Bron att titta närmare på Cross Country-banan. Titta på det nu!1

XCC

Charlie Aldridge och Alan Hatherly gjorde bra ifrån sig med att nå pallen i Cross-Country Short Circuit på en andra och tredjeplats i elitloppet för herrar. I dameliten rullade Pauline Ferrand-Prévot över mållinjen en ynka sekund bakom guldmedaljen och 18 sekunder före svenska Jenny Rissveds, som tog en välförtjänt tredje plats.

Downhill

Torra förhållanden gjorde downhillbanan i Andorra snabb och lös, med moln av damm som följde varje åkare på väg nedför, vilket i sin tur öppnade upp banan ännu mer och ökade svårighetsgraden. Felmarginalen var obefintlig. I sådana höga hastigheter kan allt hända på en sekund.

I damelitens lopp genomförde Tahnée Seagrave den tekniska utförslöpan på ett utsökt sätt, vilket vann henne en tredjeplats. Hennes prestation fick åskådarna att tappa andan och underströk hennes imponerande comeback från en skada för att nå toppen av sporten igen.

Fransmannen Benoît Coulanges kom i mål på otroliga 02:38.809 och missade därmed precis förstaplatsen —men säkrade samtidigt silvermedaljen i processen.

XTR

Puck Pieterse, Luca Martin och Alan Hatherly vann regnbågströjor i XCO och alla cyklade på komponentgruppen XTR M9100 när de gjorde det. XTR utgör den absoluta toppen inom modern MTB-teknik och är utvecklad för att möta de stenhårda kraven som ställs av världens främsta professionella cyklister.