De afgelopen jaren is het aantal mensen dat een mountainbike kocht explosief gestegen. Steeds meer mensen trekken er 's weekends op uit om, met hun vrienden of familie, de lokale trails te verkennen en te genieten van de natuur en het gevoel van vrijheid dat een mountainbike biedt.

De meeste mensen kopen een mountainbike en beginnen gewoon te fietsen, zonder eerst stil te staan bij alle kennis en kunde die helpt om alles uit je fiets te halen.

Voor deze serie hebben we Andrew Neethling, ex-downhillprof en mountainbikecommentator, gevraagd om tips en advies te delen met beginnende mountainbikers, zodat jij vanaf de eerste dag goede routines ontwikkelt en het vertrouwen en de vaardigheden krijgt om lekker met je mountainbike op avontuur te gaan.

background image

Een van de grootste troeven van mountainbiken is de vrijheid die het je geeft om buiten de gebaande paden te treden en nieuwe plaatsen te verkennen. Naarmate je zelfverzekerder op de fiets zit en meer van avontuur houdt, ligt het voor de hand dat je paden vaker steile beklimmingen bevatten. Om die te overwinnen, is een speciale techniek nodig.

In deze aflevering legt Andrew uit hoe je een steile klim op rijdt. Dat begint met een positieve mindset, die is namelijk cruciaal. Vervolgens richt je je op zaken als: het anticiperen op wat er komt, je lichaamshouding, de gewichtsverdeling, de versnellingskeuze en het soepel trappen. Andrew beschrijft hoe je de klim tactisch in segmenten kunt opdelen, in plaats van hem te zien als één lange klim.

Nu je steile beklimmingen de baas bent, kun je een tandje bijschakelen en moeilijkere trails bedwingen.

In de volgende aflevering richt Andrew zich op haarspeldbochten of, op z'n Engels, switchbacks. Bekijk hoe dat in zijn werk gaat.

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen