Maak kennis met FREE SHIFT en AUTO SHIFT

Ontdek onbekend terrein met de nieuwe intelligente schakeltechnologieën van SHIMANO. De baanbrekende techniek zorgt voor nieuwe manieren van schakelen om problemen te voorkomen die (bijna) elke fietser ervaart. Met de combinatie van de DEORE XT Di2-aandrijving die speciaal ontwikkeld is voor e-bikes, en de vernieuwde EP8- en nieuwe EP6-motoren, kunnen zowel beginners als ervaren rijders nu genieten van FREE SHIFT en AUTO SHIFT. Deze schakelinnovaties zorgen voor een ongekende stap voorwaarts, waarbij je met FREE SHIFT kunt schakelen zonder te trappen en met AUTO SHIFT kun je van versnelling wisselen zonder de schakelhendel te bedienen.

Nieuwe slimme schakeltechnologie voor meer rijplezier

Hoe werkt de technologie?

FREE SHIFT geeft rijders de mogelijkheid om te schakelen zonder dat je trapt. Met deze baanbrekende technologie kun je op het moment dat je niet trapt zowel handmatig als automatisch schakelen als je beschikt over een EP801- of EP6-motor met DEORE XT Di2. Zo heb je altijd de juiste versnelling te pakken als je weer begint te trappen.

Met FREE SHIFT kun je schakelen zonder te trappen doordat de rotatie van het kettingblad tijdens het schakelen gesynchroniseerd wordt met de achterderailleur. 

Nieuwe slimme schakeltechnologie voor meer rijplezier

AUTO SHIFT - verkrijgbaar op de 11-speed LINKGLIDE-versie - gaat nog een stap verder en kiest zelf een versnelling terwijl jij blijft trappen. De technologie doet het zware werk voor je. Of je nu klimt, afdaalt, rustig doorpeddelt of zelfs even stopt, AUTO SHIFT kiest de beste versnelling zodat je meteen door kunt als je weer begint te trappen. Daarnaast kun je het systeem ook handmatig overnemen als je zelf wilt blijven schakelen.

AUTO SHIFT werkt door middel van intelligente sensoren in combinatie met de LINKGLIDE-technologie en voert voortdurend analyses uit van je cadans, koppel en snelheid terwijl je fietst. Het slimme algoritme detecteert wanneer je in de verkeerde versnelling zit en als dat zo is, schakelt het naar de beste versnelling voor het terrein en de omstandigheden waarin je op dat moment rijdt. Als je afremt om te stoppen, merkt het systeem de vertraging en schakelt over naar de ideale versnelling voor wanneer je weer begint te trappen.

Nieuwe slimme schakeltechnologie voor meer rijplezier

Waarom FREE SHIFT en AUTO SHIFT gebruiken?

FREE SHIFT-technologie maakt het mogelijk om te schakelen zonder te trappen te bewegen. Je kunt eenvoudig de juiste versnelling kiezen terwijl je freewheelt op vlakke stukken of bergafwaarts fietst.

Dit betekent dat je moeiteloos kunt doorrijden op de volgende trailsectie, ongeacht het hoogteverschil of de technische moeilijkheid. Je kunt erop vertrouwen dat je in de juiste versnelling zit en vol gas een beklimming oprijden of een lastige trailsectie bedwingen. Met FREE SHIFT scheur je soepel over het terrein, terwijl je veilig het vermogen kunt opschroeven in de wetenschap dat je geen snelheid verliest. Tandenknarsend schakelen om de juiste versnelling te vinden voor een onverwachte helling, is voortaan verleden tijd.

AUTO SHIFT schakelt op een slimme manier naar de juiste versnelling voor het terrein waarop je rijdt. Dus in plaats van het zoeken naar de juiste versnelling in een bepaalde situatie, kun je nu je aandacht helemaal richten op die technische sectie die voor je opdoemt. AUTO SHIFT-schakelen is vooral interessant voor vrijetijdsfietsers omdat het je cadans, koppel en snelheid meet en vervolgens berekent of je in de juiste versnelling zit. Als dat niet zo is, schakelt het systeem voor je.

Een ander voordeel van AUTO SHIFT is dat het de belasting op de aandrijflijn verdeelt waardoor de ketting en tandwielen langer meegaan.

Het Dream Team

DEORE XT Di2 is er in twee uitvoeringen: snel en licht schakelen met HYPERGLIDE+ voor 12-speed aandrijvingen met FREE SHIFT, of soepel en duurzaam schakelen met LINKGLIDE-technologie voor 11-speed aandrijvingen met FREE SHIFT en AUTO SHIFT.

Nieuwe slimme schakeltechnologie voor meer rijplezier

De toekomst van het fietsen

SHIMANO FREE SHIFT en AUTO SHIFT brengen de toekomst van e-bikes naar vandaag. De baanbrekende technologie, gecombineerd met de krachtige, lichte en robuuste EP8 (EP801)- of EP6-motoren, zorgen samen voor een soepel, krachtig en efficiënt rijgedrag waarbij jij de volledige controle hebt. Dat verhoogt je zelfvertrouwen, vereenvoudigt het rijden en - nog belangrijker - het garandeert meer rijplezier als je over de trails scheurt.

Fietsers kunnen bovendien hun fiets aanpassen via de E-TUBE PROJECT Cyclist app. Met deze intuïtieve en gebruiksvriendelijke app kun je de AUTO SHIFT- en FREE SHIFT-instellingen voor DEORE XT Di2 op jouw wensen afstemmen. Je kunt twee volledig automatische schakelprogramma's configureren in de rijscenario's (verharde weg of MTB), plus de schakeltiming en de klimrespons aanpassen.

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen