Orbea heeft de nieuwste generatie van zijn lichte en trailverslindende topmodel Rise LT onthuld. Daarnaast verschijnt er een nieuwe versie van de avontuurlijke Rise SL. Sinds zijn debuut in 2020 geeft de Rise antwoord op de vraag. "Hoe kan ik het sensationele rijgevoel van mijn elektrische fiets maximaliseren?" Voor de nieuwe fietsen geldt volgens Orbea in ieder geval dat het beste nog beter is geworden."

De nieuwe Rise heeft een betere verhouding tussen gewicht en vermogen ten opzichte van zijn voorganger, mede dankzij de magnesium behuizing van de EP801 aandrijfeenheid en het 85 Nm koppel dat door Rider Synergy+ (zie hieronder) maximaal kan worden benut. De fiets heeft ook verbeterde rijeigenschappen, een groter bereik en vernieuwde Rider Synergy-software waardoor de e-MTB-ervaring naar een nog hoger niveau wordt getild. Kortom, de Rise is het complete pakket voor rijders die zoeken naar een e-MTB met een meer natuurlijke rijsensatie. Laten we ze eens van dichtbij bekijken.

Orbea in de BIKE SELECTOR

Innovatie: handhaaf de basis

Als we het hebben over de toewijding van Orbea om elk aspect van het productieproces - van ontwerp tot feitelijke productie - te controleren, schiet ons de volgende quote van Tom Waits te binnen:

“How you do anything is how you do everything” (Hoe je iets doet, is hoe je alles doet).

Met de Rise heeft de Baskische fietsfabrikant een lichtere, scherper sturende elektrische machine gebouwd die nog steeds superieure controle biedt op de trails. Bij de nieuwe Rise zijn de balans en stijfheid opnieuw bekeken om een stabielere en meer gecontroleerde rit mogelijk te maken. Over elk detail is minutieus nagedacht en elk accent van de Rise onderstreept Orbea's vermogen om dit topmodel met subtiele verbeteringen nog verder te verfijnen.

Het resultaat: een geliefde e-MTB die links en rechts prijzen in de wacht heeft gesleept van vooraanstaande MTB-magazines zoals ENDURO en E-MOUNTAINBIKE MAGAZINE én de prestigieuze EUROBIKE-award heeft gewonnen.

2e generatie Rider Synergy

Het hart van de Rise wordt gevormd door Orbea's Rider Synergie (RS) dat natuurlijke, soepele ondersteuning en het beste accubereik in zijn klasse biedt. Met de RS Generation 2 firmware en elektronica kunnen rijders het vermogen van de EP801 configureren tot 85 Nm zodat ze maximaal profiteren van de kracht van onze aandrijfeenheid.

Onze EP801 aandrijfeenheid heeft verfijnde sensoren en indrukwekkende instelmogelijkheden die geschikt zijn voor zowel profrijders als recreatieve bikers. De integratie van Orbea Rider Synergy en de EP801 zorgt voor een direct, vertragingsvrij vermogen dat enorm krachtig is en tegelijkertijd volledig natuurlijk aanvoelt.

RS kan worden aanpast in de E-TUBE PROJECT Cyclist app op twee verschillende niveaus: RS en RS+. RS biedt een lager koppel voor een natuurlijk 'Rise'-gevoel en het grootste bereik. In de RS+ modus is het volledige 85 Nm koppel van je aandrijfeenheid beschikbaar zodat je harder kunt pushen als de trail daarom vraagt.

Prestaties voorop

Beide nieuwe versies van de Rise hebben een 8% stijvere voorste framedriehoek en een 14% stijver achterframe. Het framegewicht is verlaagd tot 2,2 kg (maat M, zonder schokdemper). Optioneel kan worden gekozen voor een dropper post met een groter verstelbereik voor meer controle in pittige downhills. Je kunt een 200 mm dropper monteren en op de framematen L en XL kan zelfs een dropper met 230 mm bereik worden geplaatst.

Door het asymmetrische frame kan de stijfheid worden afgestemd op de framemaat zodat elke Rise hetzelfde aanvoelt, ongeacht de buislengte of de hefboom van de achtervering. De optionele range extender weegt slechts 1,1 kg en is kleiner dan een bidon.

Als je zoekt naar de lichtste configuratie, kies dan voor de 420 Wh accu en gebruik de range extender als je extra bereik nodig hebt tijdens een avontuurlijk weekend. Wil je grotere afstanden rijden? Geen probleem! Kies voor de 630 Wh accu waarmee volgens fabrieksopgave 3000 hoogtemeters kunnen worden overbrugd.

Specificaties

Het is goed om te onthouden dat elke trail net zo uniek is al de rijders die hem bedwingen. Daarom heeft Orbea twee verschillende versies van de Rise gebouwd, de LT en de SL. Dit zijn de belangrijkste specificaties van beide modellen:

Rise LT: de trail shredder

 • VOORVORK: 160 mm
 • ACHTERVERING: 150 mm
 • Balhoofdhoek: 64 – 64,5º
 • Attitude Adjust: verander de geometrie in minder dan 10 seconden
 • Uitgerust met EP801
 • Geschikt voor AUTO SHIFT, samen met DEORE XT Di2

Rise SL: de flow finder

 • VOORVORK: 140 mm
 • ACHTERVERING: 140 mm
 • Balhoofdhoek: 65,5º
 • Carbon demperhevel: licht en stijf
 • Uitgerust met EP801
 • Geschikt voor AUTO SHIFT, samen met DEORE XT Di2

MyO configurator

De Rise heeft meer opties dan ooit tevoren. Kies uit de LT of SL en personaliseer de fiets vervolgens met de gepatenteerde Orbea MyO configurator.

 • Gebruik de tabel om de perfecte maat dropper post te vinden en profiteer maximaal van het Steep'n'Deep-ontwerp van de Rise. Zo kun je zadelpennen met een verstelbereik tot 230 mm kiezen!
 • Kies voor de DEORE XT Di2 groepset om te genieten van de AUTO SHIFT automatische schakeltechnologie. 
 • Neem even de tijd om het juiste stuur en de goede stuurpen te kiezen voor een perfecte cockpit set-up.

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen