Trackside, de nieuwste korte Shimano Originals-film van Anthill Films, onthult de winnende formule van een van de grootste downhill mountainbiketeams aller tijden: het Santa Cruz Syndicate. Dit seizoen zal legende en hoofdtrainer Steve Peat, die worstelde met zijn afscheid als topsporter, het team op een nieuwe manier leiden, met behoud van de geheime formule van het Syndicate.

Het Santa Cruz Syndicate wordt algemeen beschouwd als de langstlopende en meest succesvolle formatie van downhilltoppers die de sport ooit heeft gekend. Momenteel bestaat het team uit GOAT Greg Minnaar, eerstejaars eliterenner Jackson Goldstone, de relaxte bliksemschicht Laurie Greenland en de eerste Syndicate-vrouw Nina Hoffman. Is het succes van het team alleen te danken aan individuele kwaliteiten van atleten, perfecte logistiek en de juiste uitrusting of is er meer?

Steve Peat, voormalig professioneel downhiller van het Santa Cruz-mountainbiketeam

Kijkend naar andere topsporters denken we vaak dat zij hun leven volledig op orde hebben. Ze worden gezien als rolmodellen: gedisciplineerd, zelfverzekerd en succesvol. In werkelijkheid kunnen ze worstelen met wat er na hun carrière op het pad komt. Voor Steve Peat - die in 2006 bij het Syndicate kwam en nog steeds een van de meest succesvolle DH-racers ooit is - was het stoppen met racen een groot struikelblok. We kijken terug naar het dieptepunt uit zijn carrière en zien hoe Peats overgang naar de functie van Syndicate Head Coach de leegte van het niet rijden van World Cups heeft opgevuld. Nu brengt hij zijn wijsheid, karakter en verhalen over op het team.

"Ik bleef als ambassadeur nauw verbonden met Santa Cruz en het Syndicate door hen te helpen bij wedstrijden. Gelukkig heeft zich dat ontwikkeld tot iets wat echt voldoening geeft." - Steve Peat

Steve Peat begeleidt Laurie Greenland van het Santa Cruz Syndicate

Al sinds het begin hangt er een familiare sfeer bij het Syndicate, de groepsdynamiek is wat het team onderscheidt. Hoe elke persoon en renner daarbinnen past, is bepalend en zorgt ervoor dat iedereen qua niveau boven zichzelf kan uitstijgen. Je verwacht zo'n sportstrategie misschien niet direct in het mountainbiken, want in feite gaat het gewoon om het reizen naar mooie plekken met goede vrienden en snel zijn op de fiets.

Aan de vooravond van het nieuwe UCI Downhill World Cup-seizoen is Peat enthousiast over waar de sport staat en waar die naartoe beweegt. Niemand kent de precieze effecten van de veranderingen die zijn doorgevoerd, maar teamstrategie en regelmaat lijken de ingrediënten voor succes - iets wat bij het Syndicate wel goed zit. Zal het team met Peat aan het roer in 2023 als winnaar uit de strijd komen?

Steve Peat doet een wheelie op zijn fiets
Jackson Goldstone in actie tijdens de UCI World Cup Downhill
Steve Peat helpt Jackson Goldstone met een reviewvideo van de UCI World Cup-track
Steve Peat maakt een foto van het parcours tijdens een UCI World Cup downhillwedstrijd
Trackside
Laurie Greenland maakt een sprong op zijn downhillmountainbike
Greg Minnaar zit onder de modder op zijn downhillfiets.
Laurie en Greg op de hot seat bij een World Cup-wedstrijd
World Cup DH-wedstrijd
boven op het podium
winst in de world cup van Fort William
Santa Cruz Syndicate-team
Santa Cruz Syndicate-team
Enthousiasme bij het downhillen op de mountainbikes
Goede sfeer bij Steve Peat en Jackson Goldstone na de finish
Feest na de finish

Gerelateerde verhalen