Als we ouder worden, komt er een moment waarop we onder ogen moeten zien dat we niet meer de kracht en het uithoudingsvermogen van vroeger hebben. Dat overkwam ook Hervé, tot hij iets ontdekte dat zijn fietsbeleving veranderde en hem hielp zijn zoon weer bij te benen.

Wat doe je als je kroost je niet alleen weet bij te houden tijdens je fietstochten maar je zelfs hun stof laat happen, ook al trap je nog zo hard op de pedalen met snel kloppend hart, in een vergeefse poging om bij te blijven?

In het geval van Hervé schaf je dan een e-MTB aan die is uitgevoerd met SHIMANO EP8.

video - het stokje doorgeven

Fietsen zijn een vast onderdeel van Hervé’s leven sinds hij een klein jongetje was. In de jaren '80 scheurde hij over de trails als BMX-pionier. Vervolgens verlegde hij zijn aandacht naar de bergen, waar hij zijn vaardigheden verder vergrootte en net als de fietsen en technologie de grenzen bleef verleggen. Zijn route verliep van de eerste stijve MTB's naar hardtails en dan naar volgeveerde modellen, waarmee hij zowel aan downhill- als XC-wedstrijden meedeed.

Het fietsen zit hem in het bloed, is onderdeel van zijn DNA. Het was dan ook onvermijdelijk dat zijn zoon Gael in de bandensporen van zijn vader zou treden. Vooral omdat ze allebei in de Alpen wonen.

Hervé leerde Gael alles, droeg al zijn fietskennis en -expertise over aan zijn zoon, die alles als het ware in zich opzoog terwijl hij opgroeide. Geduldig leerde hij Gael in evenwicht te blijven, nerveus verwijderde hij de zijwieltjes en hij joelde het uit toen zijn zoontje zijn allereerste meters op twee wielen maakte, slingerend en wel.

Gael was een snelle leerling en het duurde niet lang voordat de gevreesde dag aanbrak waarop hij zijn vader voorbijstreefde. Eerst bij het afdalen en vervolgens op de lange, zware beklimmingen. En terwijl Hervé zich harder dan ooit inspande om voorop te blijven, haalde zijn zoon alles uit de kast om zijn vader te verslaan, waardoor hij vanzelf een nog snellere en vaardigere fietser werd. “De troonopvolging was een feit”, lacht Hervé. “Maar ik ben erg blij dat hij van deze sport houdt en hem zo fanatiek beoefent.”

Het is een bekend verhaal, en niet alleen voor mensen met kinderen. Misschien doe je niets liever dan fietsen met je vrienden, maar vind je het geen fijn idee dat je rijgezelschap zich voor jou soms wat moet inhouden. Of wellicht klim je na lange tijd weer eens op een zadel na een blessure, voor je werk of gewoon om weer wat fitter te worden, en is je conditie niet meer zo goed als vroeger.

Dat is waar het EP8 e-MTB-systeem van SHIMANO om de hoek komt kijken. Als je een fietser bent die wat vertrouwen mist of soms wat kracht tekort komt om anderen bij te benen, kan EP8 je een steuntje in de rug geven. Dankzij een vergroot maximaal koppel van 85 Nm helpt hij je de top te bereiken met voldoende energie om het allemaal nog een keertje over te doen.

“Dankzij EP8 kan ik het niveau van mijn zoon altijd aan en kunnen we samen leuke en lange uitstapjes maken”, aldus Hervé. “Met een gewone mountainbike zou dat moeilijk voor me zijn. Het EP8-systeem geeft me veel plezier, want het is gebruiksvriendelijk en biedt geweldige prestaties.”

Hierdoor kan Hervé de hele dag op het zadel doorbrengen met Gael en kunnen ze samen nieuwe routes en bekende klassiekers verkennen. Zo blijft de band tussen vader en zoon groeien terwijl ze met elkaar nieuwe herinneringen creëren. Hun favoriete fietsgebied is het Semnoz-gebergte, dat uitsteekt boven Annecy. “Daar kunnen we allebei veel genieten, vanwege de grote verscheidenheid aan paden en terreinen die ons beiden op verschillende manieren uitdagen”, vertelt Hervé. “We gaan regelmatig samen op pad. Het is altijd fijn om momenten met je zoon te kunnen delen.”

Deel dit artikel

Gerelateerde verhalen